​F.A.Q

Hvilke forskellige sundhedsrisiko er der ved at få lavet en tatovering?

Kan det være farligt?

Hvor fra får i jeres oplysninger omkring: Lovgivning, farver, sygdomme osv.?

Hvordan er i opmærksomme på at opretholde en god hygiejne?

Informerer i jeres kunder om de forskellige sundhedsrisikoer der er ved at få lavet en tatovering?

Oplever i at kunder får problemer med deres tatoveringer?

Sker der noget jo ældre man bliver?

Hvad gav dig lyst til at være tatovør/piercer?

Synes du at det er et spændende/sjovt job?

Hvad forbinder du med betegnelsen kropsudsmykning?

Oplever du at folk har fordomme mod tatoveringer og piercinger, og personer med disse? Og i så fald hvilke?

Oplever du at skulle ændre tatoveringer for folk? Og i så fald hvad og hvordan?

Er der nogen gange hvor du er usikker ved/har det dårligt med at tatovere?

Oplever du nogle gange at folk "ødelægger" deres tatoveringer/piercinger ved at behandle dem forkert? Og i så fald hvordan?

Hvilken aldersgruppe får oftest lavet tatoveringer og piercinger?

Oplever du at unge forsøger at lyve om deres alder for at få en tatovering/piercing?

Får de fleste af dine kunder lavet/har en eller flere piercinger/tatoveringer?

Hvor på kroppen får dine kunder oftest lavet deres piercinger/tatoveringer?

Hvorfor tror du at dine kunder vælger at på lavet en piercing/ tatovering?

Vi har hørt at piercinger generelt let bliver skæve hvis de bliver skudt ind, passer det?

Laver i cover-ups?

Har du nogen tatoveringer?

Hvor mange tatoveringer har du?

Hvor mange år har du tatoveret?

Hvilket sted på kroppen tatovere du mest?

Hvor mange tatoveringer laver du om dagen ca.?

Tatovere du mest drenge elle piger?

Kan du sige en aldersgruppe der kommer hyppigst?

Hører dig og dine kollegaer mange rørende historier?

Hvor mange arbejder der i forretningen?

Hvad er den vildeste tattoo du har lavet?

Hvor gør det mest ondt at blive tatoveret?

Kan du mærke forskel på de seneste år?

...

Hvilke forskellige sundhedsrisiko er der ved at få lavet en tatovering?

Når man vælger tatovør skal man først og fremmest besøge forretningen, og danne sig et indtryk af selve studiet og de mennesker, der arbejder der.... Hash tåger, ølflasker, hærgede tatovører etc tyder på manglende professionalisme, ikke?

Såfremt man vælger et professionelt studio som mit, hvor der er rent og pænt, velduftende, velklædte og servicemindede medarbejdere, god stemning, god modtagelse, afspritningsflasker ved hver station, farverne arrangeret i skabe over tatoveringsområdet, som iøvrigt bør være af glas eller rustfrit stål, for nemmere hygiejne... så kan man føle sig tryg.

Når man overværer, at tatovøren udpakker de sterile nåle og rør, hælder farver op foran kunden og ikke rører med sine handsker på alt muligt, så kan man føle sig sikker.

Såfremt man går til et mindre hygiejnisk sted, kan der komme sociale grupper, der f.eks har hiv og leverbetændelse mm. Her skal man vide, at f.eks hepatitis vira er meget resistente og levedygtige i 24 timer. Hiv virus er forholdsvis skrøbelig i ventileret luft, så risikoen for at få hiv ved tatovering er meget lille til nærmest ikke eksisterende.

Såfremt man får lavet sin tatovering i udlandet, hvor der udover måske dårlig hygiejne også er opblandede farver af ukendte produkter, bør alle alarmklokker ringe. Hvis der yderligere er høj luftfugtighed og meget varmt, er der en grobund for bakterier, ligesom indsmøring med sårsalve efterfølgende måske ikke bliver informeret om. Måske er det slet ikke muligt at finde en god sårsalve etc. Der kan være sprogbarrierer der gør, at man ikke får fortalt omkring efterbehandling.

Ved tatovering, der er meget overfladisk og at sammenligne med en hudafskrabning, er det svært at få en infektion, med mindre kunden selv er meget uhygiejnisk.

Kan det være farligt?

Det kan sagtens være farligt, hvis man ikke går til en professionel tatovør. Der er desværre mange, der bare køber et sæt maskiner og farver over nettet. Farverne er giftige og personen ved ikke noget om tatovering, så det skal man ikke gøre.

Hvor fra får i jeres oplysninger omkring: Lovgivning, farver, sygdomme osv.?

I mit studio får jeg løbende tilsendt information fra mine leverandører, som er verdens førende, og som tilbyder gode produkter. Jeg er også selv ansat på adskillige hospitaler, ligesom jeg samarbejder med de fleste privathospitaler i Danmark. Der er såvel i mit studio som i mine patientforløb et opfølgende tjek efter 6 uger, hvor man ser den helede tatovering - ligesom vi hele tiden er i kontakt med kunderne og tilbyder gode råd.

I mit studio kommer også rigtig mange mennesker og søger hjælp hvis de har et problem med enten tatoveringer eller piercinger, de har fået lavet enten i udlandet eller et andet sted end mit studio. Jeg sætter en ære i at hjælpe disse mennesker med gode og nemme tiltag for at komme ud af deres problem.

Hvordan er i opmærksomme på at opretholde en god hygiejne?

Mine lærlinge lærer ved opstart, at næst efter tatoveringen er hygiejnen i forretningen vigtigst. De gennemgår alle procedurer mht behandling af udstyr, rengøring af vores tattoo-stationer (arbedspladsen for hver enkelt person). Hvorledes man adskiller urene og rene zoner. Der bliver støvsuget hver aften, og vasket gulv hver morgen.

Tatovørerne, eller lærlingene skal også holde en god personlig hygiejne. Sure tæer, svedlugt osv bliver påtalt, ligesom man bliver bortvist, hvis man kommer og lugter af alkohol eller tobaksrøg.

Jeg instruerer mit personale i korrekt håndvask og hånddesinfection, hvilket er rutiner, som skal gennemgåes og certificeres på hospitalet. Ved hver station er opsat desinfektionsflasker med tryk-arm, og personalet er instrueret i at desinficere hænderne hyppigt. Ligesom der ved forkølelse og hoste instrueres i hvorledes man forhindrer smitte.

Informerer i jeres kunder om de forskellige sundhedsrisikoer der er ved at få lavet en tatovering?

Mine kunder har valgt mit studio udfra det professionelle ry og gode omdømme min forretning har. Så jeg instruerer mine kunder i en god efterbehandling af både tatovering og piercing, og de anbefalede plejemidler kan købes her, eller man får et aftalekort, hvor der er anført, hvilken f.eks sårsalve vi anbefaler, så man har det med sig når man skal ud og købe selv.

Da vi ikke har nogen sundhedsrisiko herinde i forretningen, er der altså ingen grund til at informere om det, men vi sørger for at gøre vores kunder trygge i planlægningsfasen og tatoveringsfasen. Der bliver givet en grundig information om forløbet osv. Så vores kunder føler sig godt tilpas.

Oplever i at kunder får problemer med deres tatoveringer?

Såfremt vi har haft kunder med problemer efterfølgende, spørger vi indtil efterbehandlingsmetoden, og de produkter der er anvendt til efterbehandling. Tit og ofte viser det sig, at har man haft nogle røde knopper, skyldes det altid forkert brug af salve, eller brug af salve i for lang tid... Det har ALDRIG noget med farven at gøre, såfremt nogle herinde har haft lidt udslet eller andre gener. Noget der går i sig selv, når man lige kommer på rette spor igen.

Især tunge damer, der vil have store tatoveringer på ankler, fødder osv, får besked på at tage den med ro resten af dagen, ikke stå på benet i lang tid ad gangen, idet dette kan give et stort tryk på det nytatoverede, og begynde af hæve og væske.

Sker der noget jo ældre man bliver?

Hvis tatoveringen er lavet ordentligt og placeret korrekt, så sker der ikke noget. Kun hvis man f.eks tager 100 kilo på, så udvider huden sig og stregerne bliver tykke. Det samme hvis man bliver gravid eller taber sig 100 kg så ændrer huden sig også, men den professionelle tatovør kan hjælpe, så tatoveringen bliver fin igen.

Hvad gav dig lyst til at være tatovør/piercer?

​Jeg har altid tegnet og elsket tatoveringer. Jeg arbejdede med en tysk tatovør da jeg boede i Spanien, og han lovede at oplære mig - jeg var skrækslagen ved tanken, for jeg har stor respekt for tatoveringskunsten. Han nåede dog ikke at oplære mig, så jeg startede op med hjælp fra min egen tatovør i Danmark og tog studieture til Miami Beach hvor jeg studerede hos en af de bedste med mange tatovører ansat i shoppen

​​

Synes du at det er et spændende/sjovt job?

***Jeg har tatoveret siden 1989 og ikke 2 dage er ens, det er en udfordring og jeg møder mange spændende mennesker med hver sin historie, så ja.. og jeg kan lide at kunne se produktet af mit arbejde, hvilket jeg ikke kunne som direktionssekretær, som jeg oprindelig er uddannet til.

​​

Hvad forbinder du med betegnelsen kropsudsmykning?

​***kropsudsmykning er alt, tatoveringer, piercinger, branding, scarification, nyt hår, make-up, osv osv. Vi er bare i den "permanente" branche.

Oplever du at folk har fordomme mod tatoveringer og piercinger, og personer med disse? Og i så fald hvilke?

***tatovører og folk med tatoveringer er de mindst fordomsfulde mennesker i verden, vi bærer over med folk, der er uvidende og måske ikke tør udsmykke sig, fordi de er usikre overfor fordomsfulde mennesker :-), så jooh, når jeg er til selskaber, så kan jeg vælge at sige, at jeg er ansat som konsulent på hospitaler (bl.a. Rigshospitalet mfl.) så siger folk "ihhhh hvor spændende", hvis jeg siger, at jeg er tatovør, så siger de "Nååååh, okay"... end of story, når de så bliver fulde så taler de om alle de tatoveringer, hele arme, hele ben og hele rygge de kunne tænke sig, og når man ser dem næste gang og de er ædru, så skal de ikke tatoveres alligevel, er det ikke sjovt?

Oplever du at skulle ændre tatoveringer for folk? Og i så fald hvad og hvordan?

***Vi laver tit om på tatoveringer, eller genopfrisker gamle tatoveringer. For nyere tatoveringer er det typisk fordi folk er "vokset" fra dem hurtigt, eller ikke har tænkt sig om.

Der er også rigtig mange, der lige har fået lavet noget, billigt skrammel hos en kammerats kammerat eller i udlandet i en brandert især fordi det var billigt, når det så heler og ligner noget der er løgn så retter vi det så det bliver flot.

Er der nogen gange hvor du er usikker ved/har det dårligt med at tatovere?

​***Jeg kan blive usikker, hvis jeg føler, at folk ikke har tænkt sig om, så beder jeg dem gå hjem og tænke sig om.... kommer med forslag til alternative design, placeringer eller størrelser, det er en del af min profession. Rådgivning, god service og god kvalitet er kendetegnende for min forretning, og årsagen til, at folk kommer igen og igen, samt anbefaler mit studio til andre.

Oplever du nogle gange at folk "ødelægger" deres tatoveringer/piercinger ved at behandle dem forkert? Og i så fald hvordan?

​***Vi gør meget ud af at forklare efterbehandling og udleverer et kort med instruktioner samt navnet på den salve vi anbefaler. Da vi altid har et tjek med i prisen efter 6 uger, ser vi tatoveringen, når den er helet. Her kan vi se, hvis der er brugt for meget salve, forkert salve eller for lidt salve. Såvel i studiet, som på mine hospitaler, gør jeg meget ud af at forklare patienter/klienter hvorledes de skal behandle den, fordi der kan opstå komplikationer ved forkert brug af salven eller ved brug af forkert salve. Hvis folk så henvender sig til lægen og ikke til mig, siger lægen (på grund af manglende indsigt) at det er tatoveringsfarven der er giftig og allergifremkaldende.... det er derfor vi har den store medie-skræk-kampagne nu, hvor farverne får skylden for alt.... i 90 - 95% af alle tilfælde med komplikationer er det salven eller brugen af salven, der faktisk er årsag.... :-(

Hvilken aldersgruppe får oftest lavet tatoveringer og piercinger?

​***Piercinger er for de unge 15 - 30 års alderen og tatoveringer er for alle fra 18 - og opefter. Mit studio er et all round studio som har kunder i alle grupper både alder og socialt. Mit studio henvender sig ikke til en bestemt gruppe (rockere, punkere, osv osv).

Oplever du at unge forsøger at lyve om deres alder for at få en tatovering/piercing?​

​***Ja, da.... Nu er der f.eks ingen lov om alder ved piercing, så jeg har lavet min egen.... for piercing med kanyle skal man være 16, hvis man kommer alene, og ifølge en forælder kan vi lave det på 15 årige.

Ved almindelige huller i ørerne giver det sig selv... Man kan godt komme ind som 14 årig og få huller i ørerne eller tragus, det er helt fint, man kan jo tage dem ud igen, og så lukker hullet sig. Der skydes med pistol, som er hurtigt, billigt, enkelt og ikke behandlingskrævende som en rigtig piercing med kanyle.

Fsv angår unge og tatoveringer, oplever vi masser af unge som med og uden deres forældre tror at de kan få en tatoveringer selvom de er under 18. Senest har vi haft en pige, der løj og en dreng, der viste hans brors sygesikringskort. Så nu beder vi om billed-id... Man må gerne komme på besøg og kigge ind og samtale omkring tatoveringer, men jeg foreslår altid at man bruger tiden til at forberede sit design, og ønske sig den i 18¨års gave... hver sin alder sin charme :-)

Får de fleste af dine kunder lavet/har en eller flere piercinger/tatoveringer?

​***Vi har rigtig mange faste kunder så 75% kommer igen - heldigvis !!! men vi er også flinke og dygtige og ærlige :-)

Hvor på kroppen får dine kunder oftest lavet deres piercinger/tatoveringer?

​***Vi laver mest kosmetiske pierciner som navle, ører, brystvorter... en sjælden gang intimpiercinger.

Tatoveringer er over alt.... der er ikke noget "mode-sted" lige nu.

Men de unge mennesker laver større tatoveringer især pigerne med mønstre og blomster på siden af kroppen.... det er meget flot i forhold til tidligere, hvor tatoveringerne ikke blev så store. Drengene vil gerne efterligne deres idoler, fodboldstjerner, musikere osv, som får lavet hele "sleeves" (ærmer) - så det er fint.

Hvorfor tror du at dine kunder vælger at på lavet en piercing/ tatovering?

​***For at identificere sig, og fordi de tør. Tatoveringer er meget "vist" - alle har det - og kvaliteten i Danmark er høj... Vi har en lang tatoveringstradition og de professionelle tatovører dygtiggører sig hele tiden.

​Vi har hørt at piercinger generelt let bliver skæve hvis de bliver skudt ind, passer det?

​***Nej, men hvis der skydes, hvor det ikke er muligt, kan det blive skævt og give komplikationer.

Hvis det er en dårlig piercer kan langt flere lave det skævt, hvis de ikke har lært det ordentligt.

Herinde bliver alle tatovør-lærlinge tvunget til at lære at pierce, når de kommer ind, fordi det er en del af arbejdet i mit studio. De går en god oplæringer på den korrekte måde, så vi undgår skæve og dårlige piercinger.

Laver i cover-ups?

Jeg har tatoveret i 25 år og har megen erfaring - derfor laver jeg naturligvis også mange cover-ups - især nu, hvor mange tror de får flotte, billige tatoveringer hos folk,der sidder og tatoverer hjemme. Det bliver ALDRIG særlig pænt, derfor er der et behov for cover ups... Den billlige tatovering kan hurtig blive dyr !!!! Når den skal rettes til. Nogle får også skrevet kærestenavne, som så skal dækkes, når man ikke er kærester mere... så det er en dårlig idé... Og nogle vokser ganske enkelt fra designet. Derfor laver jeg f.eks ikke racistiske tatoveringer, eller noget med joints og hamp-blade, da min erfaring siger mig, at det kun er en periode af ens liv, man gider ryge hash for eksempel. Når man så får børn, gider man ikke have sådanne tatoveringer... Så jeg har fravalgt at lave disse motiver...

Har du nogen tatoveringer?

Jeg har mange tatoveringer, siden jeg fyldte 18 har jeg fået tatoveringer

Hvor mange tatoveringer har du?

Jeg har måske omkring 50, men mange hænger jo sammen i en stor

Hvor mange år har du tatoveret?

Jeg har til november 25 års jubilæum

Hvilket sted på kroppen tatovere du mest?

Jeg tatoverer over det hele - på hospitalerne tatoverer jeg også brystvorter, øjenbryn, læber osv. efter kræft operationer

Hvor mange tatoveringer laver du om dagen ca.?

Det er meget forskelligt hvor mange tatoveringer jeg laver. Nogle gange en stor, andre gange flere små

Tatoverer du mest drenge eller piger?

I min forretning er det 50% af hver - altså lige mange kvinder som mænd. Og alle skal være over 18 år.

Kan du sige en alders gruppe der hyppigst kommer?

I min forretning er det alle aldersgrupper, fordi mit studio er kendt. Jeg har også lige mange mænd som kvinder... måske også fordi jeg selv er kvinde...

Hører dig og dine kollegaer mange rørende historier?

Der er mange der har set tv-programmer, og tror man behøver at fortælle sin historie. Den professionelle tatovør lytter naturligvis gerne, hvis nogle vil fortælle hvorfor de får lavet tatoveringen. Men for tatovøren er det vigtigste, at lave en flot tatovering, der virkelig siger personen noget. Men ja, vi hører mange historier. Måske er det personer, der har mistet deres mor, far, bror eller barn... eller noget i den stil. Unge mennesker, der måske har haft en hård tid, depression eller har skåret i sig selv og skal have dækket ar... de har det måske godt af at sidde og snakke om det, mens man tatoverer. Tatovøren kommer jo tæt på personen og man rører ved kunden, så er der sådan en slags "forbindelse" rent fysisk... Og så får man også tiden til at gå med noget "fornuftigt"...

Hvor mange arbejder der i forretningen?

Pt arbejder jeg alene i min forretning

Hvad er den vildeste tattoo du har lavet?

Den vildeste tatovering er nok hele Joey Moe's tatovering, som går fra brystet og om på ryggen, hele ryggen

Hvor gør det mest ondt at blive tatoveret?

Det gør mest ondt dér hvor der ikke er så meget kød under huden... f.eks på albuen, ved kravebenet, på skulderen, omkring knæet og på fødderne

Kan du mærke forskel på de seneste år?

Der er kommet alt for mange tattoo studier med folk, der ikke er gode nok. Og mange sidder hjemme og tatoverer.

Det er en meget uheldig udvikling. Men de fornuftige kunder går kun til professionelle tatovører, der også giver et 6-ugers tjek med i prisen. Det skal man altid gøre. Tatovering er blevet meget populært især efter tv-serier som "Miami Ink", "LA Ink", "London Ink" og "Tattoo Salonen"... så det har selvfølgelig givet flere kunder.

​FIRMAINFORMATION

Tatto-Liz

CVR: 16588296

ADRESSEINFORMATION

Irisvej 1,

3600 Frederikssund

KONTAKTINFORMATION​

TLF.: 40 60 77 55

E-mail: tattoliz@gmail.com